Dinsdag 12 december vertoont Vrouw in Beeld de buitengewoon aangrijpende Franse dementiefilm Vortex (2021) van regisseur Gaspar Noé. Keuzefilm van onze speciale gast Mieke Voskamp.
Na afloop is er een zaalgesprek met speciale gast Mieke Voskamp, specialistisch begeleider Ouderenzorg en Casemanager Dementie bij Stichting Zorg-Wooncentrum den Bouw Warnsveld.
Let op, wegens de lengte van de film begint de voorstelling om 19.30 uur en is er een pauze.
De film kreeg in de Volkskrant het zeldzame maximum aantal van vijf sterren. Filmcriticus Kevin Toma schreef: ‘Midden in de nacht schrikt de oude vrouw wakker. Eerder hadden zij en haar man nog een mooie zomeravond samen, maar de onbezorgdheid daarvan lijkt nu lichtjaren ver weg. Wat overkomt haar? Wat vreest ze?
Die vragen zijn aan het begin van Vortex amper in je opgekomen, of een dikke zwarte streep glijdt omlaag over het bioscoopscherm. Precies door het midden van het echtelijk bed, alsof de Argentijns-Franse cineast Gaspar Noé een onverbiddelijke grens tussen de (nooit bij naam genoemde) man en de vrouw trekt. Alleen hun handen raken elkaar nog.
Het split screen, het in tweeën gedeelde beeldscherm, is een akelig precieze metafoor voor de gedeelde eenzaamheid van het bejaarde stel, nu ze de slotfase van hun samenzijn bereiken.’