Dinsdag 14 februari om 20.00 uur | De keuzefilm van onze speciale gast: Eva Boswinkel (de jongste wethouder van Zutphen)

Kan het verkeerd zijn iemand lief te hebben? Die vraag stel je jezelf als je diep in Maternal zit, een van die zeldzame films die je doet vergeten dat je ernaar zit te kijken. Met minimale dialogen, sobere aankleding en beperkte locaties bereikt maker Maura Delpero een maximaal effect.

Met zachte hand, bijna onmerkbaar, word je in Maternal het verhaal in geleid: beelden van een jonge non die haar kleding in orde maakt, gevolgd door een scène in een bad­kamer waar twee half ontklede vriendinnen, jonge moeders, de avond die voor hen ligt bespreken.

Het lot heeft hen samengebracht in een opvanghuis in Buenos Aires, dat wordt bestierd door nonnen. Wanneer novice Paola haar intrede doet, heeft ze een onmiddellijke klik met de hoogzwangere Fatima, die een kamer deelt met haar zoontje Michael, en met Luciana en haar dochter Nina.

In van alle drama ontdane, alledaagse en toch impactvolle scènes worden de verhoudingen duidelijk: Luciana heeft moeite met autoriteit en verantwoordelijkheid; ze breekt alle regels van het opvanghuis en het moederschap door haar kind in de steek te laten voor een tot mislukken gedoemde liefde.

Na de filmvertoning gaan we met Eva Boswinkel in gesprek: waarom is het deze film die ze met ons wilde delen? Hoe ziet zij haar rol als wethouder op het gebied van armoedebestrijding en inclusiviteit?