Zaterdag 10 december | Het Luxor Theater in Zutphen heeft besloten de Luxor Award toe te kennen aan filmmaker Sherman De Jesus. Hij krijgt de prijs voor zijn bijzondere oeuvre, waarmee hij binnen de Nederlandse film een heel eigen plaats inneemt.

Sherman De Jesus werd in 1947 geboren op Curaçao. Zijn Antilliaanse achtergrond loopt als een rode draad door zijn werk, van het televisieportret dat hij in 1974 maakte van de schrijver Cola Debrot tot de bioscoopdocumentaire The Photograph, uit 2021, waarin hij aan de hand van het portret van zijn grootvader Juan de Jesus in Harlem (New York) op zoek gaat naar de legendarische zwarte fotograaf James Van der Zee. Daarnaast maakte hij een intrigerende serie documentaire portretten over de kunstenaars van de Nul-beweging: Jan Henderikse, Jan Schoonhoven, Piet Zwart en Henk Peeters.

De Jesus is sinds 1979 in verschillende functies actief in de Nederlandse filmwereld. In 1979 organiseerde hij het evenement ‘Film en taboe’. Twee jaar later werd hij de eerste directeur van de Nederlandse Filmdagen, de voorloper van het Nederlands Film Festival. In 1994 richtte hij met zijn partner Cécile van Eijk het productiebedrijf Memphis Film & Television op.

De feestelijke uitreiking van Luxor Award vindt plaats op zaterdag 10 december, een dag voor De Jesus’ 75ste verjaardag. De uitreiking gaat gepaard met de vertoning van vier van zijn Antilliaanse films in de Pieter Scharphorn-zaal. Tegelijkertijd worden in de Maïté Duval-zaal de documentaires over de Nul-kunstenaars vertoond.

De Luxor Award is ontworpen door kunstenaar, bronsgieter, koperslager en zilversmid Felo Hettich. Na kinderfilmpionier Henk van der Linden (1925-2021), die de Luxor Award in 2016 kreeg uitgereikt, is Sherman De Jesus de tweede die de prijs in ontvangst mag nemen.

Het programma: