Wo 22 maart | Sommige films zijn zo overrompelend dat je ze meteen in je hart sluit, en dit is zo’n film. Downpour gaat over de zachtmoedige onderwijzer Hekmati, die een baan krijgt in een arme en conservatieve buitenwijk van Teheran.

Als hij een van zijn leerlingen van school stuurt, komt diens beeldschone oudere zus Atefeh verhaal halen. Hun gesprek wordt begluurd door een paar leerlingen en binnen de kortste keren gaat het praatje rond dat de twee verliefd op elkaar zijn. Iedereen bemoeit zich ermee, het geroddel is niet van de lucht. En dan is er ook nog de lokale macho, die Atefeh als zijn verloofde beschouwd.

Hekmati besluit het verhaal voor eens en altijd de wereld uit te helpen. Hij maakt een afspraak met Atefeh om haar ondubbelzinnig te zeggen dat hij niet verliefd op haar is… maar merkt dan plotseling dat hij wel degelijk verliefd op haar is. En niet zo’n beetje ook!

Het verhaal heeft een politieke onderlaag. Zo doorbreken de intellectueel Hekmati en de onafhankelijke Atefeh de heersende rolpatronen en vertegenwoordigen de buurtbewoners de controlerende rol van de staat. Maar ook zonder die context is Downpour een speels, fantasierijk, charmant, stilistisch pareltje en een genot om te zien. Hekmati en Atefeh staan voorgoed op je netvlies gebrand.

Bahram Beizai (1938) is een grootheid in de Iraanse film-, toneel- en literaire wereld.

Luxor 105 jaar

Ter gelegenheid van haar 21ste lustrum presenteert het Luxor Theater in 2023 vijf iconische meesterwerken uit de mondiale cinema.

Het is ons gelukt de rechten voor een eenmalige vertoning van deze films te krijgen.  Daar zijn bovengemiddelde kosten aan verbonden. Daarom geldt voor deze films een verhoogde entreeprijs van 12,50 euro (pashouders 10 euro).

Let op, het zijn internationale kopieën, de films zijn dus Engels ondertiteld.

WOENSDAG 25 JANUARI

The Housemaid, Kim Ki-young, Zuid-Korea 1960

WOENSDAG 22 MAART

Ragbar/Downpour, Bahram Beizai, Iran 1972

WOENSDAG 24 MEI

Elvira Madigan, Bo Widerberg, Zweden 1967

WOENSDAG 20 SEPTEMBER

Mandabi/The Money Order, Ousamane Sembene, Senegal 1968

WOENSDAG 22 NOVEMBER

Pôrto das Caixas, Paulo César Saraceni, Brazilië 1962