Zaterdag 9 december presenteert de Zutphense fotograaf Bernard Rübsamen (1964) zijn boek over David Bowie. Het programma begint om 15.00 uur in Zaal 1, waar hij zal worden geïnterviewd over zijn leven en werk en waar foto’s en clips van Bowie op het scherm worden vertoond. Om 16.00 verkoopt en signeert hij zijn boek in het theatercafe.
Rübsamen begon zijn loopbaan in 1983 en werd een succesvol popfotograaf vanwege zijn fascinatie voor David Bowie. Bij alle grote concerten die de popster tussen 1987 en 1997 in Nederland gaf, was hij als fan en fotograaf aanwezig. In 1989 maakte hij de overstap naar royalfotografie, maar zijn held David Bowie bleef hij altijd volgen.
Met dit fotoboek markeert Rübsamen zijn 40-jarig jubileum als fotograaf, een cadeautje voor de fans van David Bowie wereldwijd. Het boek bevat eerder en niet eerder gepubliceerde foto’s van de door hem zo bewonderde Britse muzikant, inclusief de laatste foto die hij vlak voor David Bowie’s dood maakte en de hele wereld over ging. Aangevuld met Rübsamens eigen verhaal geeft het boek tegelijk een ontroerend beeld van hoe alles in het leven met elkaar verbonden is.
Gratis entree. Reserveren is noodzakelijk via deze link. 
Bernard Rübsamen:
“Dit fotoboek is een eerbetoon aan David Bowie, de artiest die mij al een leven lang inspireert en een belangrijke rol speelde in mijn veertigjarige loopbaan als fotograaf. Als tiener maakte ik kennis met zijn muziek door het nummer ‘Fame’: een vernieuwend geluid in 1975, heel anders dan de muziek van The Sweet of The Rolling Stones waar ik tot dan toe naar luisterde. De single-uitvoering die ik cadeau kreeg van mijn ouders, draaide ik helemaal grijs. Ik raakte gefascineerd door zijn bijzondere verschijning, die elke muzikale periode wijzigde en weer verraste.
In 1982 zag ik de Duitse speelfilm Christiane F. die David Bowie’s nummer ‘Heroes’ als soundtrack had. Het verhaal en de muziek raakten mij diep. Lange tijd wilde ik filmmaker worden, maar ik koos voor de fotografie. Met name de fotojournalistiek sprak mij aan. Op mijn achttiende ging ik in de leer bij een fotograaf in mijn woonplaats Zutphen en startte er mijn eigen persbureau voor kranten in de regio. In de zomer van 1983 zag ik mijn held voor het eerst in levenden lijve tijdens het concert van The Serious Moonlight Tour in De Kuip, het stadion van voetbalclub Feijenoord in Rotterdam. Het maakte iets in mij los: ik wilde toestemming krijgen om hem zelf te kunnen fotograferen tijdens zijn concerten in Nederland! Ik besloot mijn techniek te verbeteren aan de fotovakschool en vertrok naar Amsterdam om te werken bij de gerenommeerde fotojournalist Frits Gerritsen, die veel artiesten fotografeerde. Vier jaar later was het moment daar en lukte het mij om Bowie voor de lens te krijgen.
In de jaren erna fotografeerde ik behalve David Bowie heel veel andere beroemde popartiesten, waaronder Tina Turner, U2, Simple Minds en Michael Jackson. In 1999 maakte ik de overstap van pop- naar royal fotografie, maar David Bowie bleef ik trouw. Hoewel ik hem nooit persoonlijk heb leren kennen, voelde hij als een goede vriend. Op 7 december 2015, bij de première van zijn musical Lazarus in New York, heb ik van zijn aankomst en vertrek foto’s gemaakt. Het bleek zijn laatste verschijning in de openbaarheid te zijn geweest. Deze foto’s zijn na zijn overlijden op 10 januari 2016 wereldwijd gepubliceerd.”